Eigen website

Afkorting CMS

Een CMS systeem of content management systeem is een stuk software dat wordt gebruikt voor het verrichten van aanpassingen aan de website. De CMS software staat geïnstalleerd op het webhosting pakket van de website. Een CMS systeem is een beheertool voor de website.
 
Beheertool
Met een CMS pakket kan men bijvoorbeeld een nieuwe pagina op de website aanmaken of een bestaande pagina aanpassen. Ook kunnen pagina's met het CMS systeem eventueel worden verwijderd. Men kan afbeeldingen uploaden en weergeven op de website. Dit verloopt via de browser en er is geen FTP programma nodig om de afbeelding te uploaden.
 
Meegeleverde thema's
De CMS software wordt vaak geleverd met een aantal layouts waaruit u kunt kiezen. Vaak worden deze layouts thema's genoemd. Ook zijn er voor veel CMS systemen thema's online te vinden. Binnen een thema kunt u vaak nog allerlei dingen aanpassen. Bijvoorbeeld of u een menu aan de zijkant van uw website wilt of aan de bovenkant.
 
Aanbod van de provider
U zult wellicht merken dat uw provider via het controlepaneel van uw webhosting diverse CMS pakketten aanbiedt. Dit gaat vaak om gratis pakketten zoals WordPress en Joomla. U bent niet gebonden aan de CMS pakketten die uw provider aanbiedt. U mag zelf bepalen welk CMS systeem u op uw webhosting pakket installeert. Dit betekent dat u ook een ander CMS systeem kunt aanschaffen en installeren die niet in de lijst van uw provider staat.
 
CMS systeem installeren
Om een CMS systeem te installeren is de eerste stap het overzetten van de bronbestanden van het CMS systeem naar uw webhosting pakket. Verder dient u voor veel CMS systemen ook een database aan te maken. Dit kan via de beheertool van uw provider (bijvoorbeeld DirectAdmin).
 
Het overzetten van de bronbestanden van een CMS systeem kan met behulp van een FTP programma. Het gratis FTP programma FileZilla is erg geschikt om de bestanden van het CMS systeem naar uw webhosting over te zetten.
 
Na het overzetten zal het CMS systeem in de meeste gevallen nog geconfigureerd moeten worden. Vaak is er een installatieprogramma meegeleverd dat u daarmee helpt.

Website gemaakt met Simpsite.nl © 2021 Eigen website

Maak simpel je website Eigen site maken